Köp sommardäck – vi hjälper dig välja rätt

Hur väljer man sommardäck?

Tidigare talade man om gröna sommardäck eller miljödäck. Det man menar är däck som rullar lätt och med det sänker utsläppen genom lägre bränsleförbrukning. Nu med Energimärkningens införande har sommardäckens miljöpåverkande värden blivit tydligare för konsumenterna.


Sommardäckets gummiblandning och mönster är skapat för att passa just för årstidens vägförhållanden. Ett sommardäck ska klara en hög påfrestning mot underlaget. Det har därför ett hårdare gummi än vinterdäcket och en viskositet som ger ett bra grepp. Mönstret är speciellt designat för att leda bort vatten och minska risken för vattenplaning. För att få rätt dimension till din bil kontrollera i bilens registreringsbevis eller se efter vilken dimension som sitter på bilen nu.

Vad är ett sommardäck?

Sommardäckets gummiblandning och mönster är skapat för att passa just för årstidens vägförhållanden. Ett sommardäck ska klara en hög påfrestning mot underlaget. Det har därför ett hårdare gummi än vinterdäcket och en viskositet som ger ett bra grepp. Mönstret är speciellt designat för att leda bort vatten och minska risken för vattenplaning.

När kan jag byta till sommardäck?

Som vi skrev i artikeln om vinter- och sommardäckens period är du skyldig att köra med vinterdäck från 1 december till 31 mars. Detta innebär att säsongskifte för byte till sommardäck är från den 1 april.

Vad är minsta lagliga mönsterdjup på sommardäck?

På Däckia rekommenderar vi ett mönsterdjup som är mer än 3 till 4 millimeter för att säkerställa maximal trafiksäkerhet. Ju djupare ditt mönsterdjup är, desto bättre blir kontrollen av ditt fordon, särskilt i våta väderförhållanden.

Sommardäck - vad ska jag välja?

För de flesta människor är nya sommardäck ett nödvändigt ont. De kostar pengar, är runda och svarta och ser likadana ut. Det kan vara svårt att känna skillnad på olika sommardäck så länge inte något oförutsett händer. Men om det gör det, är det viktigt att rätt sommardäck sitter på bilen. Det är nämligen skillnad på däck och däck.

Sommardäck kontra allrounddäck

Vid låga temperaturer blir gummiblandningen i ett sommardäck för hårt för att fungera på ett optimalt sätt, och därför passar det inte för körning under vintern. Det motsatta gäller om du försöker köra på dina vinterdäck under sommaren. Allrounddäck eller året-runt-däck benämns däck som man ska kunna köra på året runt. Med tanke på din säkerhet rekommenderar vi på Däckia inte att du monterar sådana däck på ditt fordon, om du kör i vårt nordiska klimat.

Om sommardäckens livslängd och mönsterdjup

Livslängden på sommardäck är svår att beräkna. Många faktorer spelar in och dagens moderna bilar med högre vikt än förr, starkare motorer och mer avancerade hjulupphängningar ställer höga krav på däckens slitagemotstånd. Däcktillverkarnas strävan efter lång livslängd konkurrerar också med utvecklingen mot bättre grepp, högre komfort och lägre rullmotstånd. Bästa sättet för dig som bilist att försäkra dig om längsta livslängd på dina sommardäck är att kontrollera lufttrycket ofta, låta kontrollera hjulinställningen regelbundet och köra varsamt.


Det är godkänt med ett mönsterdjup ned till 1,6 mm på ett sommardäck, men tänk på att däckens våtgrepp försämras redan vid ett mönsterdjup på 3-4 mm.

Om gröna sommardäck eller miljödäck

Tidigare talade man om gröna sommardäck eller miljödäck. Det man menar är däck som rullar lätt och med det sänker utsläppen genom lägre bränsleförbrukning. Även låg yttre ljudnivå är i viktigt ur miljöhänseende. Nu med Energimärkningens införande har sommardäckens miljöpåverkande värden blivit tydligare för konsumenterna. Pirelli är med sitt Cinturato Blue en av få sommardäck där några storlekar fått AA, dvs högsta betyg i lågt rullmotstånd samtidigt med hösta betyg i broms på vått underlag. Det har Naturskyddsföreningen uppmärksammat genom att sätta upp sommardäcket Pirelli Cinturato Blue på deras exklusiva Top Ten Sverige lista. Men Energimärkningen tar bara upp en liten del av hela bilden. Det är många fler egenskaper hos sommardäcket som får påverkan på miljön.

Så kör du säkert på sommardäcken

Det är inte bara däcket i sig och dess grundegenskaper som påverkar hur säker din körning är. Det handlar om att ha tillräckligt mönsterdjup på dina sommardäck, rätt hjulinställning och lufttryck samt anpassad hastighet.

Vi hjälper dig hitta rätt sommardäck

På Däckia kan vi hjälpa dig att hitta rätt sommardäck utifrån din körstil och bilmodell. Kontakta din närmaste verkstad, så hjälper vi dig.

KANSKE ÄR DU INTRESSERAD AV DESSA DÄCK