Dubbdäck

Vid körning på isbelagda vägar eller vid förhållanden med kort bromssträcka är dubbdäck det bästa valet. Detta beror på att dubbarna som sitter i slitbanan förbättrar väggreppet betydligt. Jämfört med odubbade vinterdäck, är dubbdäck den bästa lösningen för att köra säkert på vintern. I synnerhet vid de tuffa klimatförhållanden som kan förekomma i Sverige.

Dubbdäck vad är?

Svensk lagstiftning föreskriver användning av vinterdäck under vintersäsongen, när nederbörden försämrar vägförhållandena och vatten och is försämrar bromsförmågan är dubbdäck att föredra. Förutom att vinterdäck är obligatoriskt enligt lag, är dubbäck ytterligare en skyddsfaktor. Till skillnad från odubbade vinterdäck, har dubbdäck en slitbana full med små metalldubbar som sticker ut något från ytan. Detta ger däcket ett bättre grepp, i synnerhet på isigt väglag.

När sätta på dubbdäck?

Användning av dubbdäck är tillåten under perioden 1 oktober - 15 april, men det är möjligt att använda dem även i andra situationer. Till exempel vid vinterväglag måste även en släpvagn som är ansluten till en bil med dubbdäck med en totalvikt på upp till 3 500 kg vara försedd med dubbdäck.

Fördelar med dubbdäck

Bättre väggrepp på is

Dubbdäcken ger ett bättre väggrepp på is eller packad snö. Med dubbdäck undviks att hjulen slirar, accelerationen blir säkrare och bromssträckan förkortas.

Hjälper efterkommande trafikanter

Dubbarnas egenskaper gör att vägytan ruggas upp, vilket förbättrar väggreppet även för fordon som passerar senare. Om vägytan är alltför slät försämras väggreppet, detta innebär att den som kör med dubbdäck även hjälper dem som kör odubbat.

Dubbdäck eller dubbfritt?

När det är dags att välja vinterdäck måste du alltid göra ett val: dubbdäck eller odubbade vinterdäck? Om du ofta kör på isigt väglag eller på packad snö, rekommenderar alltid Däckia att välja dubbdäck. Dessa däck är en bra lösning, i synnerhet i de södra kustområdena i landet där vägarna ofta är isbelagda på vintern. Odubbade vinterdäck är istället mer lämpliga för snöbelagda vägar. Om du kör med dubbfria vinterdäck på is eller kompakt snö, ska du vara extra försiktig eftersom dessa däck inte har bra grepp på sådana ytor. Om du vill ha ett däck som är säkert men även tystgående, ska du välja ett dubbfritt vinterdäck då det bullrar mindre på snöfria vägar.

Dubbdäck 2021