KÖP VINTERDÄCK

DÄCKIA erbjuder ett brett urval av vinterdäck, med eller utan dubbar från marknadens ledande varumärken. Om du vill ha hjälp med att montera dina vinterdäck har vi ett stort antal verkstäder som hjälper dig. Beställ dina vinterdäck så tar vi hand om montering och balansering. För att få rätt dimension till din bil kontrollera i bilens registreringsbevis eller se efter vilken dimension som sitter på bilen nu.

Vad är ett vinterdäck?

Vinterdäck har en gummiblandning som är konstruerad för kyliga temperaturer och har därför bland annat en mjukare gummiblandning än sommardäck. Av säkerhetsskäl är det inte lämpligt att köra på vinterdäck under sommaren, dessutom slits de mjuka vinterdäcken väldigt snabbt vid körning under sommarhalvåret. Allrounddäck eller året-runt-däck benämns däck som man ska kunna köra på året runt. Med tanke på din säkerhet rekommenderar vi på Däckia inte att du monterar sådana däck på ditt fordon, om du kör i vårt nordiska klimat.

Dubbdäck eller dubbfritt - vilket vinterdäck ska man välja?

Valet av vinterdäck är inte helt enkelt. Det finns olika typer av vinterdäck; dubbade eller dubbfria däck. Dubbdäck sliter upp partiklar från vägbanan som är skadliga vid inandning och de för i regel mer oväsen på barmark än dubbfria däck. Samtidigt är dubbdäck överlägsna på blankis jämfört med dubbfria däck.


Att dubbdäck drar mycket mer bensin än dubbfria däck stämmer inte. Skillnaden är marginell, däremot påverkar lufttrycket bränsleförbrukningen i mycket högre grad. Ett vinterdäck som fungerar optimalt i alla väglag finns inte. Det viktigaste är att du kör med förnuftet och anpassar din körning utifrån det väglag som råder.

Ska dina vinterdäck rulla på isbana eller barmark?

Försök att välja de vinterdäck som passar dina körförhållanden. Kör du mest på barmark och blöt asfalt är vissa dubbfria däck mycket bra. Är du mer ute på isiga och rejäla vintervägar är dubbdäck oftast det bästa valet. Skillnaden i väggrepp mellan dubbdäck och dubbfria däck har minskat med utvecklingen av däcksorterna, och idag finns bra dubbfria alternativ för is och snö. Inget vinterdäck är perfekt på alla underlag. Kom in till oss så hjälper vi dig att välja rätt.

Jämför vinterdäckens egenskaper

Som stöd när du ska välja vinterdäck anger vi vilka som vunnit däcktester. Vi har också gjort en egen gradering av alla däck utifrån egenskaperna livslängd, väggrepp och ljudnivå för att göra det enklare för dig att se vad som är skillnaden på olika vinterdäck.

Vinterdäck utan dubb behöver dubbdäck

Dubbdäck gör nytta för de dubbfria däcken. Dubbarna ruggar upp den isiga ytan vid halt väglag vilket hjälper de dubbfria däcken att få bättre fäste.

Debatten om dubbdäck

Just nu pågår en debatt om dubbdäck, som till stor del är grundad på lokala miljöproblem. Vid vissa tungt belastade storstadsgator finns en mängd partiklar som förorenar luften. Tillsammans med andra faktorer bidrar dubbdäcken till de partiklarna. Det gör även de dubbfria vinterdäcken, men i mindre utsträckning. Frågan är mer komplex än att välja mellan dubbdäck och dubbfria alternativ. Vill du veta mer finns det bra information på Däckbranschens informationsråd.

Bästa valet för både miljö och plånbok

Hos Däckia hittar du alltid de bästa vinterdäcken, oavsett om du kör i slask, snö eller på barmark. Vi hjälper dig att ta ett klokt beslut, för både bilen, plånboken och miljön – vare sig du önskar dubbdäck eller något annat. Välkommen.

Vinterdäck ska användas

1 december – 31 mars om det råder vinterväglag. Mönsterdjupet ska vara minst 3 millimeter, Däckia rekommenderar dock ett mönsterdjup på 5 millimeter. Dubbdäck får användas 1 oktober – 15 april* eller annan tid om det råder vinterväglag eller förväntas bli.

Vanliga frågor & svar - Vinterdäck


När ska du byta till vinterdäck?

Lagen säger att du ska ha vinterdäck från den 1 december till den 31 mars om det råder vinterväglag. Dubbdäck får användas 1 oktober – 15 april eller annan tid om det råder vinterväglag eller förväntas bli. Detta avgör polisen och ser var du befinner dig och var du är på väg.


Hur hittar jag rätt storlek?

Biltillverkarens rekommenderade däckstorlek framgår i bilens instruktionsbok.


Vilket är det lägsta mönsterdjupet jag kan ha på vinterdäck?

Mönsterdjupet ska vara minst 3 millimeter, Däckia rekommenderar dock ett mönsterdjup på 5 millimeter.

KANSKE ÄR DU INTRESSERAD AV DESSA DÄCK