Fälgar

Fälgarna är en av de viktigaste komponenterna på en bil. Inte bara vad gäller utseendet utan framför allt vad gäller körupplevelsen: att välja rätt fälg spelar en viktig roll för prestanda, stabilitet, kontroll och bilens komfort i allmänhet.

Av detta skäl erbjuder Däckia ett stort sortiment av fälgar från de bästa varumärkena inom branschen för att garantera att du alltid finner bästa möjliga fälg för varje fordonstyp och däckdimension.

Fälgdimension

När det är dags att köpa fälgar till din bil, är det viktigt att exakt fastställa fälgens storlek. Om du bestämmer dig för att montera ett däck med en annan fälgstorlek än standardstorlekarna som rekommenderas för din bilmodell, se till att dessa alltid är något mindre än standardstorleken för att inte påverka bilens hjulinställning, stabilitet och prestanda. För att veta vilken fälgstorlek som är lämplig för din bil finns Däckias söktjänst nedan. Ange bilens registreringsnummer och du får veta korrekta däck- och fälgstorlekar.

Vilka fälgar passar min bil?

När du har hittat rätt fälgstorlek för din bil är det bara att välja de som bäst passar dina behov bland de många modellerna som Däckias leverantörer erbjuder. Du erbjuds ett stort utbud av fälgfabrikat och -modeller för din bil, såsom Aez, Ats, Image, Nitro, Dotz och Dezent. Är du rädd för att välja fel modell eller storlek på dina fälgar? Inget problem: Varje order kontrolleras noggrant av våra experter och de kontaktar dig direkt om det är nödvändigt att ändra ditt val.

Olika typer av fälgar

Materialet som har använts vid tillverkningen av bilfälgarna varierar beroende på bilens användningsområde och modell. De vanligaste materialen är aluminiumfälgar eller stålfälgar. De förstnämnda är mer eleganta och lättare att hantera, men de är även ömtåligare; de monteras normalt på sportbilar. Fälgarna av stål är tyngre och starkare, och därför lämpliga vid körning i stadsmiljö där det kan förekomma hål, trottoarkanter och vägbrunnar.

Nedan hittar du de 3 vanligaste fälgtyperna som finns i katalogen:

Aluminiumfälgar/Lättmetallfälgar

Aluminiumfälgar är tillverkade av en aluminiumlegering och är därmed lättare än stålfälgar som i huvudsak är tillverkade av järn. Just vikten är en viktig fördel med aluminiumfälgar i förhållande till stålfälgar. Aluminium är ett mycket formbart material och det är möjligt att skapa fälgar med en harmonisk form och fräckare utseende i förhållande till fälgar av stål. Denna aspekt inverkar även på priset då aluminiumfälgar kostar mer än stålfälgar.

Plåt/stålfälgar

Stålfälgar är istället tillverkade av laminatstål och utgör standardutrustningen på nyttofordon och bilar med liten cylindervolym. Den som ofta kör på grusvägar bör alltid välja stålfälgar, som är ett mycket starkare material. Förutom att det är tåliga mot slag och slitage, är det även ganska enkelt att reparera stålfälgar. Dessutom påverkas inte köregenskaperna om de skulle rosta. Vad gäller priset så är stålfälgar klart billigare än aluminiumfälgar.

Vad kostar fälgar till bilen?

Aluminiumfälgar kostar betydligt mer än stålfälgar. Möjligheten att bearbeta materialen för att ge fälgarna en snygg formgivning höjer priset upp till 80 % i förhållande till vanliga stålfälgar. Om du väljer aluminiumfälgar, kan du köpa stålfälgar som reservfälgar för att begränsa kostnaderna i händelse av problem.

Billiga fälgar