Däck till husvagnar och husbilar

Är du osäker på vilka däck du ska ha till husvagnen eller husbilen? C-däck, RF-däck, XL-däck, lågprofilsdäck… Det finns många olika däcktyper för husvagnar och husbilar. Därmed kan det vara svårt att veta vilken däcktyp du ska välja. Lastbärigheten är en viktig faktor som påverkar valet. Var du kör har också betydelse. Om du bara kör på sommarhalvåret räcker det med sommardäck, men om du även kör på vintern behöver du vinterdäck, alternativt däck med året-runt-egenskaper för mildare vinterväglag.


Registreringsnumret otillräckligt

Att välja däck utifrån registreringsnummer ger ofta otillräcklig information om däckdimensionen. Bäst brukar vara att läsa direkt på de däck som sitter på husvagnen eller husbilen. Den del av vårt sortiment som du kan handla i vår webbutik passar främst personbilar. Därför be vi dig att kontakta din lokala Däckiaverkstad när du letar däck till din husvagn eller husbil. Här kan vi svara på dina frågor och hjälpa dig att hitta rätt däcktyp.


Uppgifter att kontrollera själv

  • Läs på bilens eller vagnens däck, hela dimensionen med last- och hastighetsindex behövs. Exempel: 195/75R16 107R
  • Följ bil- eller vagntillverkarens rekommendation på lufttryck. Generellt bör lufttrycket vara högre än för motsvarande personbilsdäck.


Vanligt med torrsprickor

Många husvagnar lever ett långt liv och vissa husvagnar står flera år i rad utan att nyttjas. Vet du hur gamla däcken på din husvagn är? Även om mönsterdjupet ser bra ut, kan det finnas torrsprickor i däcken. Det är inte ovanligt att däcken behöver bytas ut, trots att de har bra mönsterdjup. Hos Däckia hjälper vi dig gärna att inspektera dina däck – helt kostnadsfritt.

Om du vet att din husvagn inte ska användas på ett tag är det optimalt att montera av hjulen för att förvara dem på bästa sätt. De ska förvaras svalt, torrt och mörkt.