Vad är friktionsdäck eller dubbfria vinterdäck?

Vinterdäck utan dubb, även kallade friktionsdäck, har en annorlunda typ av mönster och gummi med högre friktion som gör att däcken fungerar vid vinterväglag.


Om du kör på blank is är det alltid bättre att använda dubbade vinterdäck – men om du mest kör på blöta och snöiga underlag och torr asfalt är dubbfria däck ett bra alternativ för perioden på året när det är lag på att använda vinterdäck.


Tänk också på att det viktigaste är att i vinterväglag köra lugnt och med god framförhållning - oavsett vilka däck du har på din bil. Det är viktigt att känna till skillnaderna mellan friktionsdäck och vinterdäck med dubbar. Några skillnader är:

  • Friktionsdäck är betydligt sämre vid användning på is eller packad snö.
  • Friktionsdäck har lägre ljudnivå och rullmotstånd när du kör på asfalt.
  • Friktionsdäck generererar mindre slitagepartiklar och därmed mindre dålig luft när du kör i stadsmiljö. De ger mer slitage än sommardäck men mindre än dubbade vinterdäck. 
  • I vissa städer är det förbjudet att köra i stadskärnan med dubbdäck - då måste du ha friktionsdäck om du vill köra i dessa delar. 
  • Dubbdäck slits mer om du regelbundet kör på asfalt och greppet kan försämras. 
  • Om man har en äldre bil utan anti-sladdsystem bör man använda dubbdäck.

Dubbfria vinterdäck kan monteras tidigt på hösten - eftersom de funkar även när det inte är vinterväglag. 

Om du ska köpa friktionsdäck bör du tänka på att de finns för nordiska eller mellaneuropeiska förhållanden med olika egenskaper. Ett europeiskt friktionsdäck är bättre på barmark medans ett nordiskt vinterdäck är bättre på nordiska väglag.


Vi på Däckia hjälper dig att hitta rätt däck som fungerar bra för dina behov oavsett om du väljer ett däck med eller utan dubb.


Sommardäck går inte att använda vintertid pga annorlunda gummiblandning. Dubbfria vinterdäck fungerar dåligt på sommaren och bör därför inte användas sommartid.


Både dubbfria däck och dubbdäck har utvecklats mycket under de senaste åren - så att köpa ett nyutvecklat däck kan löna sig. Dubbdäcken sliter mindre på vägarna med nyutvecklade dubb och dubbfria vinterdäck har bättre grepp än för några år sedan.


Vill du ha mer information om hur bra fäste de olika typerna av däck har kan du hitta mer information hos Däckbranchens informationsråd.


Viktiga datum som gäller för användning av vinterdäck:

 
  Vinterdäck ska användas

  1 december – 31 mars om det råder vinterväglag.
  Mönsterdjupet  ska vara minst 3 millimeter, Däckia
  rekommenderar dock ett mönsterdjup på 5 millimeter.   
 

 
  Dubbdäck får användas

  1 oktober – 15 april eller annan tid om det
  råder vinterväglag eller förväntas bli.
 

Det bästa sättet att välja däck är alltid att komma in och rådgöra med din lokala Däckiaverkstad. Där vet de om vilka förhållanden som råder i närmiljön och kan ge dig rätt rekommendationer för vilka däck som passar dig och din bil.

Dubbdäck

Nordiska Friktonsdäck

Europeiska Friktonsdäck