Vinterdäck datum

Läs mer om lagar och regler som gäller vid användning av odubbade och dubbade vinterdäck i Sverige. Ta reda på viktiga datum att hålla koll på när det gäller skifte till både vinter och sommardäck.


  • Vinterdäck måste du använda 1 december – 31 mars, om det råder vinterväglag. 
  • Vinterdäck med ett mönsterdjup under 3 mm är olagliga att använda
  • Dubbdäck får du använda 1 oktober – 15 april
  • Det är förbjudet att använda dubbdäck under tidsperioden 16 april - 30 september

Passa på att boka hjul- eller däckbyte med ditt registreringsnummer här, eller boka direkt i rutan här bredvid.

Vinterdäck 1 december – 31 mars

Viktiga datum för vinterdäck är 1 december – 31 mars. Om det råder vinterväglag kräver lagen att vinterdäck används under denna period. Även tunga fordon som lastbilar och bussar lyder under vinterdäckslagen. Vinterdäck kan vara dubbade eller dubbfria. Vinterdäcken är olagliga att köra med på vintern när de slits under 3 mm.

Informationen finns på Transportstyrelsens hemsida https://transportstyrelsen.se/

Dubbdäck 1 oktober – 15 april

Dubbdäck får användas 1 oktober – 15 april, eller annan tid om det råder vinterväglag eller förväntas bli. Dubbdäck perioden ändrades i slutet av 2009. Från och med 1 december 2009 gäller dubbdäck lag datum 1 oktober – 15 april. Det betyder att du måste använda vinterdäcken till 31 mars om det råder vinterväglag och kör du på dubbdäck måste de av senast 15 april, om det inte råder vinterväglag. Under de här 2 veckorna är det högtryck på däckverkstäder så kom ihåg att boka tid för däckbyte.

Av miljöskäl finns vintertid lokala vinterdäck regler där det är förbud mot dubbdäck på vissa vägar.

När kan jag sätta på sommardäcken?

Som vi redan nämnt är det lag på vinterdäcksanvändning fram till 31 mars vilket betyder att skifte till sommardäck kan göras först i april. Vid undantag för skifte till sommardäck är det viktigt att vara säker på att inget vinterväglag kommer att råda och att vägarna är redo för sommardäck.

Mönsterdjup vinterdäck

Mönsterdjupet ska vara minst 3 millimeter, Däckia rekommenderar dock ett mönsterdjup på 5 millimeter för att fungera bra i vinterväglag. Är mönsterdjupet mindre än 5 mm minskar däckets förmåga att leda bort slask och få grepp på is. Läs mer om säkerhet och mönsterdjup

Mönsterdjup sommardäck

För sommardäck rekommenderar vi minst 3 millimeter för bästa väggrepp vid vått underlag. Den lagliga gränsen går vid 1,6 millimeter.

När du boka tid för däckskifte hos hjälper vi dig att hålla koll på mönsterdjup så du kan känna dig trygg med att du åker på säkra, lagliga däck. Passa på att boka hjul- eller däckbyte med ditt registreringsnummer här

När är det vinterväglag?

Tidigare tolkades vinterväglag som när det fanns snö, is eller frist på vägbanan och/eller angränsande vägar. Numera anses vinterväglag råda när det finns snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägen. Om det råder vinterväglag på platsen är det polisen som avgör. Du kan alltså inte hävda att det råder eller inte råder vinterväglag om polisen är av en annan åsikt. Planera väl, följ lagstiftningen för när du måste ha vinterdäck och tänk på att de flesta olyckor sker på grund av blixthalka och bilister som inte bytt däck i tid.

När kan det förekomma undantag från kraven på vinterdäck?

Trots kraven på vinterdäck kan ett fordon köras i följande fall (om detta inte äventyrar trafiksäkerheten):

  • Under provkörning eller bogsering av fordonet i samband med reparation eller liknande
  • Vid färd den kortaste, lämpligaste vägen till och från närmaste besiktningsföretag

Är det möjligt att köra med vinterdäck hela året?

Om du kör med dubbfria vinterdäck (dvs. friktionsdäck) är det faktiskt tillåtet att köra med dessa året runt oavsett vägförhållanden. Det rekommenderas dock inte att köra med vinterdäck under sommaren, eftersom de har en annan struktur, gummiblandning och slitbaneprofil som avgör bästa prestanda vid vissa temperaturer.

Köp nya däck

Till nästa säsongsskifte så kanske det är dags att köpa nya däck. Se vårt sortiment och beställ dina nya däck redan idag.