Originalmärkning

När en bil lämnar fabriken är däcken som sitter på noga anpassade för att passa just den bilen. De originalmonterade däcken är ett samarbete mellan bil- och däcktillverkaren. För att bilen ska prestera optimal komfort, utmärkt väggrepp och lägsta bränsleförbrukning.  


Originalmärkning - OEM, Original Equipment Manufacturer

Det här kallas för OEM, Original Equipment Manufacturer och betyder alltså att en tillverkare producerar en produkt, i det här fallet däck, i samarbete med biltillverkaren. Ett däck försedd med originalmärkning, eller OEM märkning, har en kod som visar biltillverkarens namn och innebär att däcket är speciellt anpassat för en bilmodell eller ett bilfabrikat och utvecklat tillsammans med biltillverkaren. Det kallas också för Homologering eller att däcket är Homologerat eller OE-märkt. De främsta däcktillverkarna har länge samarbetat med biltillverkare vid utveckling av däck och idag väljer många biltillverkare att förse de däckmodellerna med sin specifika originalmärkning.


Volvo, BMW, Porsche eller Audi - köp däck som överensstämmer med biltillverkarens rekommendationer

Sportbilstillverkarna Porsche och Ferrari var tidigt ute med sina originalmärkningar, för Porsche N0, N1, N2, N4 och för Ferrari F, F01, F02 osv. Med märkningen kan däckkunden vid köp av ersättningsdäck försäkra sig om att det nya däcket överensstämmer med billtillverkarens rekommendationer. Idag är det vanligt med märkta däck även på vanliga personbilar som BMW med sin stjärnmärkning *, AO för Audi och nu senaste åren märks däck framtagna i samarbete med Volvo med VOL.

När du väljer ett originalmärkt däck försäkrar du dig om att däcket överensstämmer med det däck som din bil konstruerades för och som monterades när bilen lämnade fabriken.