Snösockan – den moderna snökedjan

Står du i valet och kvalet att välja mellan dubbdäck och dubbfria däck? Oavsett vilket däck du väljer kan vi på de flesta av Däckias verkstäder erbjuda "snösockor". Det är en modern variant av traditionella snökedjor, men mycket enklare att hantera.

Fördelarna med snösockan är många. Den tar lite plats och kan enkelt monteras på två minuter. Du kan återanvända snösockan och även tvätta den, dessutom skadar den inte dina fälgar.

Företaget som har utvecklat snösockan är Norgebaserade Autosock.


Hur fungerar snösockan?

Snösockan är tillverkad av högteknologiska textilfibrer. Dessa fibrer ruggas upp under användning, och är uppbyggda i ett bestämt mönster för att ge ett optimalt grepp. Materialet är utvecklat för att hantera vattenskiktet som bildas mellan det isiga och snöiga vägunderlaget och däcket, för ett maximalt väggrepp.


Monteringsinstruktioner

Stanna ditt fordon och lägg i handbromsen. Fordonet ska helst stå plant under monteringen av snösockorna. Snösockorna monteras på fordonets drivhjul. Använd handskarna som medföljer och börja monteringen längst upp på däcket och arbeta dig nedåt. Backa bilen cirka en meter och dra över resten av snösockan på däcket.

Säkerhetstips för vinterdäcken

  • Generellt är det bättre att välja smala däck i stället för breda. Smala däck tränger ner bättre i snö och slask. Medan breda däck har en tendens att glida på ytan.
  • Om du använder dubbdäck bör du kontrollera dubbarna innan du monterar däcken. Dubbarna bör sticka ut minst 1-2 millimeter utanför gummit. Det bör inte heller saknas för många dubbar.
  • Ett nytt vinterdäck har ett mönsterdjup på 9-10 millimeter. Dina vinterdäck bör ha minst 5 millimeters mönsterdjup för att fungera bra i vinterväglag.
  • Det är bara på våt is som dubbdäck har något bättre egenskaper än dubbfria däck för nordiska förhållanden. I andra typer av vinterväglag fungerar dubbfria däck likvärdigt eller bättre. Källa: STRO.
  • Montera vinterdäcken i tid, för i källaren gör de ingen nytta. Enligt en undersökning som är gjord av försäkringsbolaget If uppger 13 procent att de sällan eller aldrig hinner byta däcken innan första halkan.


Bra däck och sänkt hastighet minimerar risken för vattenplaning

Vattenplaning orsakas av att däcken inte klarar av att trycka bort vattnet mellan däcken och vägbanan. Det som händer är att däcken tappar kontakten med vägbanan och du får svårt att kontrollera bilen. Risken för vattenplaning ökar rejält om däcken är slitna eller hastigheten är för hög i förhållande till väglaget.

Det är förrädiskt med vattenplaning eftersom den kan komma helt utan förvarning. På hårt trafikerade vägar bildas det spår i vägbanan. Vid en kraftig regnskur fylls spåren med vatten. Risken för vattenplaning blir då överhängande.

För att minska risken för vattenplaning är det viktigt att du har däck med ett mönsterdjup på 5 millimeter eller mer. Detta eliminerar dock inte risken helt. Kombinationen bra däck och sänkt hastighet är den bästa medicinen mot vattenplaning. Sänkt hastighet sparar dessutom på bränslet.