Byta däck

Du bör byta dina däck minst två gånger om året och det är viktigt att veta när det är lagligt att skifta från sommardäck till odubbade och dubbade vinterdäck. Vilka datum och lagar som gäller och vem som kan byta dina däck och hur det fungerar.


Lagar, regler och datum för däck

Som beskrivs i följande guide om vinterdäcklagstiftning bör du använda vinterdäck från 1 december till 31 mars.


Pris på däckbyte

Priset för ett hjulskifte kan variera beroende på olika faktorer. Exempelvis beror kostnaden för hjulskiftet på däckets och fälgens storlek, behöver däcket monteras på fälg innan det monteras på bilen eller kan det finnas andra tillkommande faktorer.

Vi kan också lagra din andra uppsättning hjul på vårt däckhotell. Då förvaras däcken i rätt temperatur och på rätt sätt när du inte använder dem, i god tid inför säsongskiftet hör vi av oss till dig för ditt hjulskifte. Priset varierar mellan våra olika verkstäder. Vänligen se våra lokala verkstadssidor för pris.


SKA DU BYTA DÄCK? - LÅT OSS GÖRA JOBBET!

Varför slita med allting själv? Låt byta dina däck tryggt och säkert istället.


Vi fixar däckbytet!

Byt dina däck hos ett proffs! På Däckia får du professionell hjälp med däckbytet. Vi kollar mönsterdjup, lufttryck och ser till att bultarna blir rätt dragna. Som bonus slipper du tunga lyft och kan i lugn och ro ta en kaffe i vår kundmottagning under tiden vi tar hand om däckbytet åt dig. När det är dags för nästa säsongsskifte skickar vi dig en påminnelse.

Boka tid för byte av däck direkt på vår startsida


Kallelse för byte av däck till våra däckhotellkunder

Förvarar du dina däck på vårt däckhotell blir du kallad till däckskifte via e-post när det är dags att skifta däck. 

Inga fler köer med andra ord. Har du fått en kallelse och vill bekräfta eller ändra tid kan du göra det på vår bokningswebb.

Alla Däckiaverkstäder erbjuder däckförvaring och däckskifte för personbilar. Behöver du däckbyte på större fordon hittar du enkelt de verkstäder som kan hjälpa dig under Hitta verkstad.

Om du vill bli däckhotellkund -kontakta din lokala verkstad så hjälper de dig att se till att dina däck tas om hand på helt rätt sätt.

Hur går däckbytet till?


1. Först kontrollerar vi så att fälglåsnyckeln finns på plats om bilen är utrustad med fälglås.

2. När vi tagit av hjulen rengör vi bilens nav från eventuell smuts och rost. Om du vill, tvättar vi hjulen, när dom inte sitter på bilen kommer vi åt att göra rent även på insidan. 


3. Vi kontrollerar skick och slitage både på hjulen som tas av och de som skall på. Har däcken för dåligt mönsterdjup eller är snedslitna talar vi om det för dig och kan rekommendera nya däck, eller om det behövs, en hjulinställning.  4. Däckens rotationsriktning kontrolleras så de hamnar på rätt position på bilen. De däck med störst mönsterdjup placeras bak på bilen. 


5. Hjulbultarna, eller muttrarna, kontrolleras så att konan passar fälgen, på vissa bilar är det olika på sommar- och vinterhjulen. Glöm inte att ta med eventuell extra uppsättning om det förekommer. Gängan kontrolleras och smörjs vid behov. Konan görs ren från fett och smuts.


6. Vi ser till att hjulbultarna blir åtdragna med rätt moment. Efter 10 mil bör de kontrolleras. Du är välkommen förbi oss så gör vi det åt dig, det ingår i skiftet och kostar inget extra. Vill du, och har möjlighet, kan du naturligtvis göra det själv också.


7. Innan vi släpper iväg dig och din bil från verkstaden mäter vi lufttrycket i dina däck. Rätt lufttryck är viktigt med tanke både på bränsleförbrukning, miljö och för däckens livslängd. Är din bil utrustad med TPMS har vi utrustning och kunskap för att hantera det med.

Se filmen – så funkar däckskfitet på Däckia