Vinterdäck och dubbar

Dubbdäck och miljöpåverkan

Kör lugnt och försök undvika hastiga accelerationer. Se även till att ha rätt lufttryck i däcken. Tänk också på att dubbdäcken bara utgör en del av hela bilens totala miljöpåverkan, därför kan det vara ett bra alternativ att försöka samåka eller åka kommunalt, om det är möjligt.


Vad menas med allrounddäck?

Allrounddäck eller året-runt-däck benämns normalt däck som ska fungera året runt. I praktiken finns inga bra funktionella allrounddäck för vårt nordiska klimat. De däck som har tillräckliga egenskaper för att bli godkända som vinterdäck (se "Vad är ett vinterdäck?"), har otillräckliga egenskaper på sommarväglag beroende på temperaturen.

Läs om allrounddäck eller om sommardäck och vinterdäck.


Varför fungerar sommardäck med bra mönster sämre på vintern?

Vinterdäck har ett annat typ av mönster. Detta gör att du får bättre grepp med vinterdäck när vinterväglag råder. Dessutom har sommar- och vinterdäck helt olika gummiblandningar. Gummit som finns i sommardäck blir hårt när det är kallt ute, vilket ger avsevärt sämre vägegenskaper.


Kan jag montera nya dubbar i dubbdäck när dubbarna har lossnat?

Nej, dubbar som har lossnat kan inte ersättas med nya eftersom dubbarna inte blir kvar i hålen för dubbarna.


Vilka regler gäller för dubbdäck vid körning med släp?

Om bilen använder dubbdäck måste du även ha dubbdäck på släpet. Om du däremot har dubbfria däck på bilen kan du använda både dubbade och dubbfria däck på släpet.

Du får inte blanda dubbade och dubbfria däck på personbil, samt lätt lastbil/buss.


Får jag köra med dubbfria vinterdäck året runt?

Ja, men dubbfria vinterdäck har betydligt sämre vägegenskaper än sommardäck i varmt klimat. Gummit i däcken blir mjukt av värmen. Detta innebär att däcken kan bli sliriga, att de slits fortare och att bromssträckan blir märkbart längre.


Vad menas med vinterväglag?

Vinterväglag är när det finns snö, snömodd, is eller frost på någon del av vägbanan.


Hur placerar jag vinterdäcken på bilen?

Du ska vara observant på två saker när du ska montera dina vinterdäck:

  1. De bästa däcken bör monteras bak för att minska risken för sladd. Alltså de däck som har det största dubbutsticket, största mönsterdjupet eller bedöms ha bäst väggrepp ska monteras bak på bilen. Denna regel gäller både fram- och bakhjulsdrivna bilar.
  2. Var noga med rotationsriktningen. Om däcken är märkta med en pil som anger däckets rotationsriktning. Montera hjulet så att rotationsriktningen stämmer överens med hjulets rotationsriktning när du kör.

Måste även tunga fordon använda vinterdäck?

Från första januari 2013 blev det krav på vinterdäck på drivaxeln på lastbilar och övrig tung trafik(totalvikt på mer än 3,5 ton). Kravet gäller liksom för personbilar under perioden 1 december till 31 mars när vinterväglag råder.


Vilka krav på mönsterdjup gäller för vinter- respektive sommardäck?

Lagen säger att när vinterväglag råder ska mönsterdjupet på dina vinterdäck vara minst 3 millimeter på personbilar, lätta lastbilar och bussar som har en totalvikt på högst 3,5 ton.

När mönsterdjupet på ett däck är under 5 millimeter försämras väggreppet märkbart. Därför rekommenderar vi alltid ett mönsterdjup på minst 5 millimeter.

För sommardäck rekommenderar vi minst 3 millimeter för bästa väggrepp vid vått underlag. Den lagliga gränsen går vid 1,6 millimeter.


Mellan vilka datum måste jag använda vinterdäck?

Du måste använda vinterdäck från den 1 december till 31 mars när vinterväglag råder.


När får dubbdäck användas?

Dubbdäck får användas mellan 1 oktober och 15 april, eller annan tid om vinterväglag råder eller om det förväntas bli. Läs mer om vad som gäller för vinterdäck här (extern webbplats).


Vad är ett vinterdäck?

Som vinterdäck räknas både dubbade och dubbfria däck. Ett vinterdäck ska vara:

  • särskilt framtaget för vinterkörning
  • märkt med M+S, M-S, M&S, MS, M.S. eller Mud and Snow

Notera att det finns däck med märkningen M och S som inte är särskilt framtagna för vinterkörning. Det kan exempelvis vara vissa typer av terrängdäck.

Däckbranschens Informationsråd eller din Däckia-verkstad kan hjälpa dig att bedöma om ett däck är godkänt som vinterdäck.