Däckmönster, slitage och däckvård

Varför slits mina däck ojämnt?

Ojämnt slitna däck kan bero på flera saker. Den vanligaste orsaken är att du har fel lufttryck i däcken. För högt lufttryck gör att däcken slits mest mitt på slitytan. Med för lågt lufttryck slits däcken mer på utsidorna. En annan orsak kan vara att hjulinställningen är fel. Kontakta din Däckia-verkstad för råd eller om du vill kontrollera din hjulinställning


Varför vibrerar det i ratten när jag kör?

Orsaken till vibrationer i ratten, vid främst höga hastigheter, beror ofta på obalans i framhjulen. Om du har kört på en trottoarkant kan en balansvikt ha lossnat eller hamnat fel på något av hjulen.

Vid vibrationer i ratten bör du få dina hjul balanserade och undersöka din hjulinställning.


Hur förvarar jag mina däck för bästa hållbarhet?

Du ska förvara dina däck svalt, torrt och mörkt.

Däck som är monterade på fälgar ska förvaras hängande eller liggande. Om däcket inte är monterat på fälg bör du förvara det stående eller liggande.

Läs mer om tjänsten däckförvaring som vi erbjuder.


Varför ska jag efterdra hjulmuttrarna när jag har skiftat däck?

Vi brukar påminna dig som har varit och skiftat däck i någon Däckiaverkstad, att efterdra hjulmuttrarna. Varför då? Jo, annars finns det en risk att hjulmuttrarna lossnar och du kan tappa hjulen. Vi rekommenderar att du efterdrar hjulmuttrarna efter cirka tio mil.

Läs mer om tjänsten däckförvaring som vi erbjuder.


Vilket lufttryck gäller för mina däck?

I bilens instruktionsbok finns rekommendationer för lufttryck till din bilmodell. Ofta hittar du även en lufttryckstabell på ett klistermärke någonstans i närheten av bilens förardörr eller på insidan av tanklocket.

Fel lufttryck i däcken kan påverka bilens köregenskaper och bränsleförbrukning samt däckens livslängd. Om däcken sliter ojämnt kan det vara ett tecken på fel lufttryck.


Hur ofta ska jag kontrollera lufttrycket i däcken?

Kontrollera lufttrycket minst en gång per månad. Gärna varje gång du tankar. Rätt lufttryck ökar livslängden på dina däck samt ger lägre bränsleförbrukning.