Skoda Däck

Däck till din Skoda

Skoda går under sloganen ”Simply Clever” och är ett Tjeckiskt bilmärke .

När det kommer till din säkerhet är däck något som du som förare har stor möjlighet att ta ansvar för. Däckens mönster är avgörande för hur säker din bil är och det finns lagkrav för när dina däck måste bytas. Greppet i däcken kan minska även om du inte använder dem så ofta.

De av dina däck som har störst mönsterdjup och bäst väggrepp bör monteras bak på din bil för att minska risk för sladdning vid svängar och när du bromsar. Många försäkringsbolag rekommenderar att du kontrollerar däcken hos en verkstad senast sex år från deras tillverkningsdatum. DOT-numret som anger ålder på dina däck hittar du på däckets sida. Om numret exempelvis är 0112 så betyder det att däcket tillverkades 2012 i vecka 1.

När dina sommardäck börjar bli slitna och mönsterdjupet är mindre än 1,6 mm i däckets huvudmönster behöver du byta dem. När det gäller vinterdäck är det motsvarande minst 3 mm som gäller. Ur säkerhetssynpunkt är det aldrig för tidigt att byta däck. När du köper nya vinterdäck hos oss kan du vara trygg med att däcken är godkända. Våra vinterdäck har E-märkning och S-märkning(sound) som klarar de lagstadgade ljudkraven. Kom ihåg att förvara dina däck svalt, mörkt och torrt när du inte använder dem.

Vi på Däckia har ett stort urval av däck som passar din Skoda. Oavsett om det är en Fabia, Citigo, Felicia, Rapid, Roomster, Yeti, Octavia, Superb så har vi däcken!

För att lära dig mer om våra däck besök våra däcksidor med bra information:

Skoda Fälgar

Däckmärke

Osäker på din Skodas fälg- och däckdimensioner?

Dina uppgifter om registrerade dimensioner för däck- och fälgar hittar du i registreringsbeviset. Din bil kan ha flera alternativa men godkända dimensioner. Dem kan finnas i delen “Övriga uppgifter” där det också finns mer information om tekniska data och dispenser. Du kan också kontakta oss på Däckia eftersom det inte är säker att du hittar alla dimensioner som du kan och får använda till din Skoda. Du hittar fler dimensioner här på hemsidan eller vänd dig till våra verkstäder så får du hjälp om vilka storlekar som ingår i bilens godkännande. Du får lov att byta till andra dimensioner men det får inte påverka grundegenskaperna negativt. Sådant som belastningsförmåga, hastighetskapacitet, fritt utrymme för fjädringsrörelser, fri rörlighet i hjulhuset och att stänkskärmen fungerar som tidigare är några av de krav som finns. Vill du byta dimensioner hjälper vi dig så att allt blir rätt.


Mer om Skoda

Skoda grundades 1895 och hade till en början namnet “Slavia”. Det var inte förrän 1924 som företaget fick namnet Skoda efter ingenjören Emil Skoda. Loggan kom till kort efter det och föreställer en pil med uppåtgående vingar och det spås att det kan föreställa en Indian. Till en början tillverkades det i företaget cyklar och motorcyklar men 1912 var Skoda den största biltillverkaren i Österrike och Ungern. Skoda säljer bilar i över 100 länder och producerar över 1,25 miljoner bilar per år. Skoda har sponsrat världscupen i ishockey de senaste 25 åren. Idag ägs Skoda av Volkswagen group.