Seat Däck

Däck till Seat

Seat är kända för sina fina Spanska bilar med Tysk kvalitet.

Att köpa bra bildäck är otroligt viktigt för bra körning och en av de delarna som du som förare själv har stor möjlighet att påverka. När däcken enligt lag blir utslitna är det hög tid att byta dem. Vi rekommendera att du gör detta innan den lagliga gränsen så sådant som exempelvis risk vattenplaning ökar markant en bra bit över de enligt lag minsta mönsterdjupen.

Anledningen till att däcken har mönster är för att sprida vatten över kontaktytan så att däcken kan få bra grepp när du kör. När slitningen på dina däck minskar så minskar också förmågan att bromsa, accelerera eller svänga. Däck blir också gamla och minst var femte år bör du byta däcken beroende på hur du kört och hur vägarna du kör på ser ut. Även sådant som din körhastighet och om du snabbstartat påverkar däckens slitage. Om du undrar hur gamla dina däck är kan du titta på deras DOT-nummer. Detta nummer hittar du på däckens sida nära fälgen. Om numret exempelvis är 4214 så betyder det att däcket tillverkades 2014 i vecka 42.

Håll noga koll på lagkravet vad gäller minsta slitage på dina däck. 1 december–31 mars måste du ha vinterdäck. Vinterdäcken måste ha minst 3 millimeter mönsterdjup. 1 oktober–15 april har du rätt att ha dubbdäck. Kom ihåg att du inte får blanda olika däcktyper. Med vinterväglag menas att det finns snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägen. Polisen avgör om det råder vinterväglag på den plats du befinner dig.

Då det är dags för dig att investera i nya däck till din Seat hjälper vi på Däckia gärna dig att hitta rätt däck som passar din bil. Oavsett om det är en Ibiza, Altea, Altea XL, Arosa, Inca, Toledo, Exeo, Cordoba, Leon, Mii eller Alhambra så har vi däcken.

Här nedan ser du våra olika däckfabrikat för Seat. Du kan läsa mer om däckens specifikationer och och andra detaljer som är viktiga när du köper nya däck.

Seat Fälgar

Däckmärke

Hur vet jag vilka fälgar- och däckdimensioner min bil är registrerad för?

Du hittar dimensioner för både däck och fälgar här på hemsidan eller vänd dig till våra verkstäder så får du hjälp. Varje bil kommer med en instruktionsbok där mått och information om föreslagna dimensioner för din bil ska finnas. Det är viktigt att tänka på är att informationen i boken är mer generell och att alla mått inte står där och vi rekommenderar att i första hand vända dig till oss.

Däck till din Seat? Klicka här för att se dina alternativ.


Mer om Seat

Företaget grundades 1950 och huvudkontoret är lokaliserat utanför Barcelona. Då fanns det ca 3 bilar per 1000 invånare i Spanien. Från början ägde spanska staten 51% av företaget, sex spanska banker ägde 42% och Fiat ägde 7%. SEAT är en förkortning för Sociedad Española de Automóviles de Turismo.. Företaget exporterar bilar till över 77 länder och deras första marknad utanför Spanien var Colombia. 1983 började dem exportera bilar till länder i Europa där Nederländerna var första marknaden.1986 såldes företaget till Volkswagen Group som vid slutet av året 75% av SEAT. På nittiotalet ökade Volkswagen sin andel till nästintill 100%. SEAT äger bilmärket Cupra som tillverkar deras sportbilar. Företaget har ca 14 000 anställda och producerar cirka en halv miljon bilar per år.