PCI IV Capital Investors IV köper Däckia AB från Goodyear Dunlop Europe BV

Stockholm den 16 juni 2009.


Däckia, Sveriges ledande däckservicekedja får en ny ägare. Procuritas Capital Investors IV LP A (PCI IV) blir huvudägare i företaget och Däckias tidigare ägare, Goodyear, står kvar som minoritetsägare. Syftet med avtalet är att säkerställa Däckias framtida tillväxt. Avtalet ligger nu för prövning hos Konkurrensverket.

Däckia vänder sig till privatpersoner och företag runtom i Sverige. Nätverket med 57 egna däckverkstäder samt 50 Partnerverkstäder spänner från Ystad till Kiruna. Tillväxten har de senaste åren varit stark och 2008 omsatte Däckia AB 600 miljoner kronor. Däckia sysselsätter cirka 350 personer och har sitt huvudkontor i Täby utanför Stockholm.

– Vi är imponerade av Däckias starka position på marknaden och styrkan i varumärket, säger Erik Fougner på Procuritas GmbH, som är rådgivare till PCI IV. Vi ser många möjligheter till expansion av Däckiakedjan, och PCI IV har medlen att göra det möjligt.

Däckias ledning är övertygad om att ägarbytet är positivt för företagets utveckling.

– Vi ser fram emot att utveckla och expandera Däckia tillsammans med PCI IV, säger Pär Landberg, Däckias vd. Resurserna och kompetensen som PCI IV kan erbjuda oss innebär att vi kan fortsätta förbättra vår marknadsposition och vår kundservice, menar han. Goodyear har varit med och utvecklat Däckia till vad vi är idag, och vi är mycket nöjda med att de står kvar som minoritetsägare och prioriterad leverantör.


Henry Johnson, vice vd vid Goodyear Dunlop Tires Europe säger:

– Vi uppskattar PCI IV:s förtroende för Däckia och vi är övertygade om att Goodyear och Däckia kommer att ha ett fortsatt nära samarbete.

Procuritas AB och Procuritas GmbH är rådgivningsbolag specialiserade på att initiera, strukturera och finansiera medelstora företag i Norden. Procuritas AB och Procuritas GmbH är rådgivare till private equity-fonden Procuritas Capital Investors IV LP A, PCI IV. PCI IV fokuserar på medelstora företag i Norden. Däckia är fondens andra investering. Sedan starten 1986 har Procuritas rådgivna fonder genomfört (24) förvärv med ett sammanlagt bolagsvärde på mer än 11 miljarder. Mer information om Procuritas hittar du här.


Goodyear är ett av världens största däckföretag. Företaget har omkring 75 000 anställda och tillverkar sina produkter i mer än 60 fabriker i 25 länder över hela världen. För ytterligare information om Goodyear, besök www.goodyear.com/corporate. Vid frågor, vänligen kontakta:


Procuritas:

Erik Fougner; Partner, Procuritas Partners GmbH, tel. +46 702 66 31 11

Tomas Johansson; Partner Procuritas AB, tel. +46 733 25 42 02


Däckia:

Pär Landberg; vd, tel. +46 703 485251


Goodyear:

Jens Voelmicke, tel. +352 8199 2010